Vanquis Bank - Opinie

Karta Kredytowa Vanquis Bank - Opinie

Środa 9 październik 2013 7:26
Ekspert PozyczkiOpinie
prześwietlił/a:
Ekspert PozyczkiOpinie
Wrocław

Vanquis Bank, gotówka bez zbędnych wyrzeczeń?

W jedną minutę otrzymać możemy do 10 tys. Zł. Na jakich zasadach i ile faktycznie spłacimy? Sprawdźmy.

Tu otrzymasz kartę kredytową: www.VanquisBank.pl

.

Bank, który nie udziela standardowych pożyczek?

Vanquis Bank to instytucja, która powstała w Wielkiej Brytanii ponad dekadę temu. Kieruje swoje oferty do klientów, z, którzy mogą mieć problemy z uzyskaniem pożyczki w instytucjach bankowych. Celem banku jest zapewnienie pomocy finansowej klientom poprzez udzielenie im łatwiejszego dostępu do karty kredytowej. Z usług banku korzysta 750 000 Klientów. Co interesujące to Vanquis Bank nie udziela standardowych pożyczek. Produktem, w którym się specjalizuje są karty kredytowe. Otrzymujemy odnawialny limit kredytowy, z którego możemy korzystać. Warunkiem są terminowe spłaty. Mamy, więc dostęp do nieograniczonych kwot. Nie musimy składać wniosku o jedną kwotę. Vanquis Bank podchodzi elastycznie do zdolności kredytowej klienta. Podejmuje tym samym większe ryzyko. Nie można jednak nazwać go instytucja pozabankową, ponieważ ma zezwolenie na działanie Komisji Nadzoru Finansowego.

Opłaty

Ile zapłacimy za kartę Vanquis Banku? Kartę otrzymamy za darmo. Opłata za jej prowadzenie to 9,95 zł miesięcznie. Za wypłaty z bankomatu zapłacimy 3% wartości transakcji, nie mniej niż 8 zł. Naliczane też nam będą odsetki. Za odroczenie płatności zapłacimy 1,99% od kwoty salda zadłużenia, a jednorazowe odroczenie spłaty kosztowało nas będzie 1% kwoty, minimum 20 zł.

Zamrożenie, zawieszenie czy kredytowe wakacje

Posiadacze karty Vanquis Bank mają też pewne przywileje. Pierwszym jest możliwość zamrożenia rachunku. Osoby, które są w trudnej sytuacji (choroba, niepełnosprawność, wypadek lub pobyt w szpitalu), zmarł im małżonek, dziecko, rodzic lub rodzeństwo lub są w sytuacji będącej następstwem katastrofy naturalnej: zniszczenie budynku lub lokalu zamieszkania mają możliwość zawieszenia płatności nawet na 12 miesięcy. Vanquis Bank nie nalicza w tym czasie odsetek. Nie można jednak w tym czasie również korzystać z karty. Istnieje możliwość zamrożenia płatności. Jest to opcja stworzona z myślą o posiadaczach karty kredytowej, którzy znaleźli się w sytuacji obciążającej domowy budżet. Takie sytuacje to zakup mieszkania lub domu, narodziny lub adopcja dziecka, rozwód, zawarcie małżeństwa. Dzięki niemu można zawiesić płatności na 60 dni, nawet dwa razy w roku. W tym czasie naliczane są jedynie odsetki od zawieszonych rat. Vanquis Bank daje też możliwość wakacji kredytowych. Jest to zawieszenie zadłużenia na miesiąc. Przez ten czas naliczane są jednak odsetki. Z wakacji skorzystać można 2 razy w roku. W tym wypadku nie trzeba podawać powodu. Karta kredytowa Vanquis Bank to produkt oryginalny jednak opłaty są dość wysokie. Opcje zamrożenia, zawieszenia czy kredytowych wakacji interesujące. Wiarygodność podkreśla również zatwierdzenie instytucji przez Komisję Nadzoru Finansowego. Jednak czy karta kredytowa Vanquis Bank to produkt dla przeciętnego Kowalskiego? Czekamy na wasze opinie na naszym forum internetowym.

Ostatnio edytowane przez Ekspert PozyczkiOpinie; Sobota 12 lipiec 2014 23:51
Piątek 11 październik 2013 15:55
Gość
Gość

standardowych pożyczek nie udziela ale można wziąć opcję przelew na konto i wtedy to jak zwykła pożyczka jest

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Poniedziałek 21 październik 2013 21:03 | Gość

nie taka zwykła ale pieniądz to pieniądz

Wtorek 22 październik 2013 18:43
Gość
Gość

za pierwszym podejściem dają maksymalnie 1100 zł, trochę mało według mnie

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Piątek 25 październik 2013 20:01 | Gość

można przedłużyć, właśnie chcę się ubiegać o zwiększenie limitu do 2 tys

Sobota 2 listopad 2013 11:25 | Gość

a po jakim czasie dają większy limit i jak duży?

Środa 13 listopad 2013 14:18 | Ola | Żyrardów

i jak udało się zwiększyć ten limit do 2 tysięcy? Po jakim czasie od zostania ich klientem ubiegałeś się o zwiększenie tego limitu? 1100 na początek to może faktycznie nie jest jakoś dużo, ale dla kogoś w trudnej sytuacji finansowej może okazać się to zbawieniem. W sumei logiczne, że od razu nie będą dawali wielkiego limitu.

Piątek 15 listopad 2013 14:04 | Gość

a ja dostałem odmowę

Piątek 15 listopad 2013 16:04 | Maciej | Czechowice-Dziedzice

A uzasadnili w jakiś sposób tę odmowę? O jaki limit się starałeś? Masz może negatywną historię w BIK-u?

Czwartek 2 styczeń 2014 19:11 | Gość

no właśnie, jak ktoś otrzymał odmowę to czy powiedzieli dlaczego? jakieś konkrety są? czy nie bo nie?

Wtorek 5 listopad 2013 18:10
Gość
Gość

co to jest ten vanquis bank? mają swoje siedziby w polsce?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Środa 13 listopad 2013 14:17 | Piter | Puławy

Tak, Vanquis Bank ma swój oddzial w Warszawie, przy Al. Jana Pawła II. W Polsce jest dosyć nową instytucją, ale w Wielkiej Brytanii działa już od ponad 10 lat, więc w miarę stabilna firma. Podobno z jego uslug korzysta ok 750 000 klientów, co jest zdecydowanie ciekawym rezultatem, warto się chyba bliżej przyjrzeć ich ofercie.

Środa 13 listopad 2013 14:13
Mariusz
Mariusz
Kędzierzyn-Koźle

Hm z jednej strony atrakcyjna oferta dla osób, które miałyby problemy z uzyskaniem produktów kredytowych w innych bankach, z drugiej jednak prawie 120 zł rocznie za opłatę za kartę oraz dość wysokie prowizje za wypłaty z bankomatów, co w sumie niekoniecznie jest problemem, bo tych wypłat można po prostu nie robić :) Bardzo mi się podoba opcja możliwości zamrożenia płatności w przypadku zdarzeń losowych, ciekawa inicjatywa.

Skomentuj opinię

Czwartek 14 listopad 2013 11:35
Daria
Daria
Poznań

A jak dokładnie wygląda to zamrożenie karty w Vanquis Bank? Przez 2 miesiące nie musimy spłacać nic i nadal korzystamy z karty? I odsetki rozumiem wtedy naliczają się i tak w normalny sposób, jakby karta nie była zamrożona? Jeżeli tak, to trochę to chyba bez sensu, bo się odsetki naliczają i jak jest zamrożona, i jak nie jest zamrożona, więc po co w takim razie zamrażać?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Piątek 15 listopad 2013 17:33 | Grzesiek | Kielce

Znalazłem w ich FAQ taki oto zapis:

Opcja Odroczenia Płatności to propozycja skierowana do ceniących poczucie bezpieczeństwa posiadaczy karty kredytowej Vanquis Bank. W razie nieprzewidzianych okoliczności utrudniających spłatę zadłużenia, Opcja Odroczenia Płatności umożliwia: – odłożenie spłaty należności nawet do 12 miesięcy (tzw. Zamrożenie Rachunku), – zamrożenie spłaty należności na 60 dni (tzw. Zamrożenie Płatności), – odroczenie spłaty jednej miesięcznej należności na miesiąc (tzw. Wakacje Kredytowe).

Piątek 15 listopad 2013 18:53
Mietek
Mietek
Czeladź

Zdaje się, że nie o to Daria pytała. Na oficjalnej stronie vanquis banku znalazłem odpowiedź na jej pytanie i wynika z niego, że podczas zamrożenia rachunku nie sa pobierane żadne dodatkowe opłaty, tak więc bardzo sprawiedliwa opcja:

Zamrożenie Rachunku jest rozwiązaniem dla osób, które znalazły się w trudnej sytuacji. Pozwala na zawieszenie spłaty zadłużenia nawet na 12 miesięcy. W tym czasie Bank nie nalicza odsetek od zadłużenia, nie pobiera też prowizji i opłat, ale nie można korzystać z karty kredytowej i rachunku karty kredytowej.

Skomentuj opinię

Piątek 15 listopad 2013 19:26
Daria
Daria
Poznań

Dzięki chłopaki ;) A to zamrożenie rachunku można dokonać sobie dowolnie w każdym momencie, kiedy będziemy mieli po prostu gorszą sytuację finansową czy też trzeba spełnić jakieś konkretne warunki? Podejrzewam, że są jakieś warunki, bo tak to pewnie ta opcja byłaby zbyt często nadużywana...

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Piątek 15 listopad 2013 19:29 | Mietek | Czeladź

Dobrze przypuszczasz Daria, taka możliwość dostępna jest tylko w ekstremalnych okolicznościach, oto one:

choroba, niepełnosprawność, wypadek lub pobyt w szpitalu śmierć małżonka, dziecka, rodzica lub rodzeństwa będące następstwem katastrofy naturalnej zniszczenie budynku lub lokalu zamieszkania urlop bezpłatny wypowiedzenie stosunku pracy lub innego stosunku o podobnym charakterze przez pracodawcę

Tak więc w zasadzie nikomu tego nie życzę.

Jest jeszcze takie coś jak zamrożenie płatności i to jest bardziej krótkoterminowe i na innych warunkach. Pozwólcie, że przekopiuję po prostu zapis ze strony vanquis, to wszystko wyjaśni: Zamrożenie Płatności w razie przypadku losowego

Zamrożenie Płatności jest przeznaczone dla osób, które znalazły się w sytuacji obciążającej domowy budżet. Pozwala na zawieszenie płatności na 60 dni, nawet dwa razy w roku. W tym czasie Bank nalicza jedynie odsetki od zawieszonych rat.

W celu uruchomienia Zamrożenia Płatności należy zadzwonić do Biura Obsługi Klienta oraz dostarczyć dokumenty potwierdzające zaistniałe okoliczności.

Z Zamrożenia Płatności można skorzystać w następujących okolicznościach:

zakup mieszkania lub domu narodziny lub adopcja dziecka rozwód zawarcie małżeństwa

Sobota 23 listopad 2013 12:10
Gość
Gość

a jak to jest z tym bik? bo niby dla osób ze słabą zdolnością kredytową ta karta ale czytając opinie w internecie to wiele osób pisze że dostało odmowę ze względu na zły bik, to jak to jest w końcu?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Wtorek 26 listopad 2013 0:26 | Basia | Olsztyn

No to wszystko zależy od tego, jak bardzo do BIK jest złe. Vanquis bank sprawdza BIK, ale nie jest to decydujące, biorą pod uwagę również inne dane. Jednakże Twoja historia kredytowa nie może być zbyt zła, bo wtedy niestety nawet Vanquis Ci nie udzieli pożyczki. Są liberalni w kwestii udzielania kart kredytowych, najbardziej liberalni w Polsce, ale jednak nie idiotyczni ;)

Poniedziałek 25 listopad 2013 22:22
Gość
Gość

jaki jest limit kredytowy na karcie dla nowego klienta?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Sobota 30 listopad 2013 11:03 | Gość

zazwyczaj dają 1100, ale może być więcej jak masz warunki do spłaty większej kwoty

Niedziela 29 grudzień 2013 14:29 | Gość

na konto przelewają 1000zl

Wtorek 26 listopad 2013 0:21
Wiktor
Wiktor
Dzierżoniów

Limit kredytowy dla nowego klienta w Vanquis Bank zalezy od Twoich możliwości. Ustalają to raczej indywidualnie, na podstawie Twojej historii kredytowej oraz dochodów. Na swojej stronie internetowej Vanquis Bank pisze, iż jest to kwota z przedziału 1100-5000 złotych, więc jak widzisz widełki są dosyć spore, totez ciężko odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie.

Skomentuj opinię

Piątek 29 listopad 2013 21:43
Olek
Olek
Świdnica

Zastanawiam się nad skorzystaniem z oferty Vanquis Bank, gdyż moja historia kredytowa do najlepszych nie należy i inne banki raczej mi karty kredytowej nie przyznają niestety... Chciałem się dowiedzieć jak długo wygląda procedura przyznawania takiej karty kredytowej w Vanquis Banku, im szybciej dla mnie tym lepiej, czy jest szansa, że decyzja zostanie podjęta w przeciagu 3 dni?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Sobota 30 listopad 2013 17:45 | Paweł | Warszawa

Właśnie to co wyróżnia Vanquis Bank spośród innych banków to szybkość podjęcia decyzji, która podejmowana jest niemalże natychmiastowo. Tak więc już po paru minutach po złożeniu wniosku można liczyć na odpowiedź ;) Jednak musisz mieć świadomość, że pierwszy limit kredytowy jaki otrzymasz nie będzie zbyt wysoki, prawdopodobnie będzie to neico ponad 1000 zł i dopiero potem można liczyć na zwyżki.

Sobota 30 listopad 2013 20:59 | Olek | Świdnica

Oo super sprawa, że bardzo szybko rozpatrują, przynajmniej nie będę żył w niepewności, to już zaraz składam wniosek i zobaczymy co z tego wyjdzie... Szkoda że na początek tylko trochę ponad ten 1000, no ale lepsze to niż nic, postaram się regularnie spłacać tutaj, to mi w przyszłości pewnie podniosą :) Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Wtorek 3 grudzień 2013 14:58 | Gość

może i szybko rozpatrują ale karta vanquis idzie długo bo wysyłają ją z zagranicy, przynajmniej tak było parę miesięcy temu, nie wiem czy się coś zmieniło w tej materii

Czwartek 5 grudzień 2013 20:38 | Jacek | Nowy Sącz

Faktycznie, czasami trzeba trochę na taką kartę poczekać, ale słyszłem że jest taka możliwość, aby jakoś umówić się poprzez infolinię, iż pieniądze przesyłają już chyba zaraz po podpisaniu umowy na konto. Nie wiem czy teraz taki myk też jest możliwy, bo w zasadzie mija się to trochę z polityką Vanquis, ale można zadzwonić i się spytać.

Poniedziałek 9 grudzień 2013 22:54
Hubi
Hubi
Wołomin

Czy jako że Vanquis Bank jest jakby częścią Providenta to nie należy obawiać się strasznego oprocentowania? Wie ktoś jak bardzo negatywnie tutaj oprocentowanie prezentuje się w porównaniu do innych kart kredytowych, z normalnych banków. Zakładam że jest wyższe, ale czy o dużo?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Piątek 13 grudzień 2013 18:48 | Norbert | Racibórz

Oprocentowanie nie jest jakoś bardzo różne w pozostałych bankach, wynosi jakos 16-18%, nie jestem pewien, ale zdecydowanym minusem są inne opłaty. Tutaj w przeciwieństwie do innych ofert nie ma możliwości, aby utrzymanie karty było darmowe... Tutaj bez względu na nic płacisz miesięcznie 9.95, przez co rocznie zbiera się dodatkowo 119.40. Nie powiem, bardzo sprytne zagranie... po co dawać wyższe oprocentowanie, jak można zbić kasę na opłatach.

Środa 18 grudzień 2013 14:14 | Gość

vanquis bank nie jest częścią providenta!

Piątek 20 grudzień 2013 20:31 | Damian | Wrocław

Co do tego Providenta to można się pomylić ;) Czytalem kiedyś, że są dwa Providenty: polski oraz brytyjski. Vanquis Bank należy do tego brytyjskiego, który natomiast nie ma nic wspólnego z polskim, to niepołączone z sobą instytucje. Natomiast łączy je fakt, iż obie firmy generalnie mają podobny profil działalności, ich grupą docelową są klienci z trudną sytuacją finansową, którzy nie mogą liczyć na kredyty w bankach.

Niedziela 15 grudzień 2013 11:22
Krzysztof
Krzysztof
Poznań

W Polsce Vanquis Bank nie jest jakoś bardzo rozpowszechniony, ale w zagranicznych państwa, głównie w Wielkiej Brytanii posiada bardzo wielu klientów, dlatego co do solidnosci tej instytucji można być raczej spokojnym. Inna sprawa, że koszt takiego 'kredytu' jest dużo wyższy niz w przypadku powiedzmy kart kredytowych, no ale myślę niższy niż pożyczki w instytucjach pozabankowych. Tak więc mimo wszystko dla osób z nie najlepszą historią jest to chyba optymalne rozwiązanie.

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Środa 15 styczeń 2014 21:23 | Gość

a jaki jest koszt takiego kredytu na karcie vanquis, nigdzie wprost nie znalazłem informacji, może źle szukkam?

Środa 26 marzec 2014 18:14
Gość
Gość

ile czeka sie na te karte

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Piątek 18 kwiecień 2014 13:19 | Gość

parę dni

Czwartek 27 marzec 2014 10:36
Gość
Gość

korzystał ktoś z oferty pożyczka odnawialna, mają teraz jakieś pożyczki na kilka lat, jak wygląda ta oferta w porównaniu z innymi firmami? warto wziąć u nich pożyczkę?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Środa 23 kwiecień 2014 12:06 | Gość

Hej ja składałam dokumenty o taką pożyczkę. 09.04.2014r. podpisałam umowę i do dnia dzisiejszego nie dostałam pieniędzy ani zwrotnej umowy. Dzwoniąc codziennie co jest z moimi pieniędzmi dowiaduję się innej informacji. Wszystkie informacje nie sa spójne i wiążące.

Środa 23 kwiecień 2014 11:01
Zawiedzioy
Zawiedzioy
Warszawa
Opinia negatywna

czy ktoś w ostatich miesiącach ubiegał się o pożyczkę odawialą????/ jeśli tak to z jakim wyikiem??? Ja cały czas czekam i ie dostaję żadej wiążącej odpowiedzi.

Skomentuj opinię

Sobota 3 maj 2014 15:19
Gość
Gość

Witam, ja składałem wniosek i dostałem akceptacje na 2200. Umowa wyslana w dzien uzyskania zgody na limit odnawialny. Zobaczymy co dalej, czekam na umowe.

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Piątek 16 maj 2014 18:34 | basia@wp.pl | Warszawa

A ja składałam wniosek 4 maja ,6 dopełniłam wszystkich formalności i do dzisiaj cisza(wniosek rozpatrzony pozytywnie -kuriera nie widać -pracownicy infolinii mili ale każdy daje inna odpowiedź na moje pytanie -a to zmiana firmy kurierskiej bo nierzetelna ,a to nie dopełnienie wniosku-trzeci z pracowników powiedział, ze wszystko ok i nie wie dlaczego nie ma kuriera z umową -nawet poinformował mnie, że wysyła już maile do swojej pani kierownik aby przyspieszyć wniosek miał oddzwonić do mnie i znów ciszaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Niedziela 6 lipiec 2014 11:05
gosc
gosc
Swiętokrzyskie
Opinia pozytywna

:) witam na otrzymanie karty bank ma 30 dni

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Sobota 12 lipiec 2014 23:51 | Ewa | Wrocław

Polecam firma w porządku , otrzymałam 1000 bez problemu a żaden bank nie chciał udzielić. Wprawdzie czekałam około 1,5 tygodnia. Ale są w porządku cieszę się że otrzymałam od nich szansę.Pozdrawiam i polecam.:)

Reklama