Alior Bank Karta kredytowa Silver - Opinie

Karta kredytowa Silver Alior Bank - Forum i opinie klientów

Piątek 29 listopad 2013 20:11
Ekspert PozyczkiOpinie
prześwietlił/a:
Ekspert PozyczkiOpinie
Wrocław

Karta kredytowa Silver Alior Bank

Karta kredytowa Silver Alior Bank to produkt wraz, z którym otrzymamy do 1% CashBack, jeśli Alior Bank jest naszym głównym bankiem. Możemy otrzymać limit kredytowy do 40 tys. zł, pakiet ubezpieczeń assistance. Co jeszcze zyskamy z tą kartą kredytową? Sprawdźmy.

Indywidualne limity

Otrzymując kartę kredytową Silver Alior Bank mamy możliwość ustalenia indywidualnych limitów transakcyjnych do karty, indywidualnego kodu PIN oraz wyboru cyklu rozliczeniowego. Oprocentowanie zmniejszało się nam będzie wraz ze wzrostem wykorzystania limitu. Karta umożliwia nam również dokonanie z rachunku karty przelewu, są one traktowane, jako transakcje bezgotówkowe.

Dodatkowe zalety

Dzięki karcie kredytowej Silver w Alior Banku mamy możliwość uzyskania niespersonalizowanej karty kredytowej już podczas pierwszej wizyty w oddziale banku. Karta zostanie nam wydana bezpłatnie. Alior Bank umożliwia nam wybór okresu rozliczeniowego. Mamy, więc możliwość wybrania najlepszego w naszej opinii momentu spłaty. Okres rozliczeniowy to, aż 58 dni. Jeśli nie mamy możliwości spłaty w tym okresie całego zadłużenia możemy spłacić minimalną część należności. Minimalna kwota do spłaty to wartość  wynosząca 3% zadłużenia na koniec cyklu rozliczeniowego wraz z opłatami i odsetkami. Jeśli chcemy otrzymać możemy dodatkowe karty dla naszych bliskich.

Automatyczna spłata

Karta kredytowa Silver Alior Bank może być spłacana automatycznie, jeśli posiadamy konto osobiste w Alior Banku. Możemy zlecić ustanowienie spłaty automatycznej. Decyzja odnośnie wielkości spłaty należy od nas.

Opłaty

Przez pierwszy rok posiadania karty jest bezpłatne. Również w kolejnych latach, warunkiem jest częste z niej korzystanie. Opłata w drugim i kolejnych latach to od 0 zł do 70 zł.

Podgląd w internecie

Alior Bank będzie nam wysyłał, co miesiąc wyciąg z rachunku karty kredytowej, zawierające zestawienie transakcji, dokonanych kartą, wraz z opłatami, odsetkami i spłatami w ostatnim cyklu rozliczeniowym. Na wyciągu będzie widniała kwota zadłużenia na koniec cyklu rozliczeniowego oraz kwota minimalna do spłaty.

Usługa CashBack

Największą zaletą karty Alior Banku jest usługa CashBack. W jej ramach otrzymamy zwrot do 1% wartości zakupów opłaconych za jej pośrednictwem. Przykładowo przy zakupach na kwotę 500zł otrzymamy zwrot w kwocie 5zł, co rocznie da nam 60zł. Przy zakupach na kwotę 3tys. zł otrzymamy zwrot w wysokości 30zł, rocznie zyskamy 360zł. Warunkiem otrzymania tych zwrotów jest wykonanie i rozlicznie, co najmniej 4 transakcji bezgotówkowych kartą w cyklu rozliczeniowym i wykupieniu pakietu ubezpieczeń.

CashBack, assistance, dostosowanie okresu spłaty d naszych potrzeb. Sporo zalet karty. Wad na horyzoncie brak. A może wy jakieś widzicie? Zapraszamy do wyrażania opinii odnośnie karty kredytowej Silver Alior Bank.

Ostatnio edytowane przez Ekspert PozyczkiOpinie; Poniedziałek 30 maj 2016 15:06
Piątek 29 listopad 2013 22:13
Ada
Ada
Malbork

Rozumiem, że ten 1% cashback przysługuje tylko wtedy, jeśli Alior Bank jest naszym głównym bankiem, tak? To w takim razie moje pytanie: w jaki sposób jest definiowana kwestia czy dany bank jest głównym bankiem czy nie jest? Czy chodzi o jakąś moją deklarację czy minimalny próg wpływu dochodów czy może jeszcze co innego?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Sobota 30 listopad 2013 19:36 | Michał | Gniezno

Z tego co się orientuję to jest kilka opcji, zeby Alior bank był naszym 'głównym bankiem', ale dwa najbardziej popularne są takie: 1. co miesiąc na Twoje konto wpływa wynagrodzenie/stypendium/zasiłek itd. 2. co miesiąc na Twoje konto z innego rachunku wpływa 2 000 zł, chyba że masz do 24 lat to wtedy wystarczy 1000 zł.

Warunki te nie muszą się łączyć, wystarczy że jeden będzie spełniony.

Wtorek 3 grudzień 2013 21:42
Aleksander
Aleksander
Kołobrzeg
Opinia pozytywna

Alior całkiem nieźle sobie radzi i ma fajne oferty. Sam właśnie zamykam kartę w BZ i przenoszę się tu. Pomijam to że nie ma tu kolejek, a panie witają mnie z otwartymi rękami. Ale sam karta bardzo mi odpowiada. A przyznany limit jest dużo wyższy niż w moim dotychczasowym banku.

Skomentuj opinię

Czwartek 5 grudzień 2013 20:45
Marta
Marta
Chełm

Bardzo ciekawi brzmi tutaj to degresywne oprocentowanie. Rozumiem, że polega to na tym, iż im większe będę miał zadłużenie na karcie, tym mniej mój dług będzie oprocentowany w razie niespłacenia gotówki w okresie bezodsetkowym, tak? A czy mógłby mi ktoś rozjaśnić, jakie limity trzeba przekraczać, żeby to oprocentowanie było niższe?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Czwartek 5 grudzień 2013 22:38 | Zbyszek | Elbląg

Tak jest, bardzo dobrze rozumiesz schemat działania degresywnego oprocentowania na karcie kredytowej Silver w Alior Banku. Oto oprocentowane uzależnione od poszczególnych progów obrotu:

Do 10000 PLN - 16% 10000,01 PLN - 20000 zł - 13,44% Powyżej 20000,01 PLN - 12,80%

Poniedziałek 9 grudzień 2013 22:28
Paweł
Paweł
Zduńska Wola

To degresywne oprocentowanie to w pewnym sensie przełom w bankowości, czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem w innych bankach? Zresztą Alior raczej słynie z wysokiej innowacyjności, przykładem tutaj może być chociażby Alior Sync, gdzie warunki konta osobistego są niezwykle atrakcyjne i wszystko odbywa się poprzez Internet, jest to typowo internetowe konto, którego nie można nawet chyba założyć stacjonarnie. Alior zaskakuje cały czas, nie mogę się doczekać na ich kolejne oferty.

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Piątek 13 grudzień 2013 18:20 | Michał | Gniezno

Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie spotkałem się z degresywnym oprocentowaniem na kartach kredytowych. Owszem, takie rozwiązanie już od długiego czasu praktykowane jest w przypadku tradycyjnych kredytów bankowych, jednak działa trochę na innych zasadach, są to po prostu popularne raty malejące. Natomiast jeśli chodzi o karty kredytowe, to Alior jest chyba faktycznie pierwszym bankiem, który zaproponował takie rozwiązanie.

Piątek 20 grudzień 2013 20:50 | Paweł | Zduńska Wola

Dzięki za odpowiedź, też mi się zdawało że w innym banku ingdy nie było podobnej oferty. W sumie to trochę dziwne, bo skoro takie coś jest dostępne przy klasycznych kredytach, choć jak mówisz w trochę innej formie, to inne banki mogły też pomyśleć o takim rozwiązaniu, no ale to już ich problem, że Alior je wyprzedza :)

Niedziela 15 grudzień 2013 11:02
Kamil
Kamil
Sanok

To co mnie trochę zniechęca do tej karty, to ten roczny okres wazności i potem kwestia jej wznowienia... Nie wie ktoś czy to się dzieje automatycznie czy może trzeba załatwiać przy tym jakieś dodatkowe formalności? No i czy takie wznowienie jest darmowe czy trzeba z nie płacić?

Skomentuj opinię

Reklama